Servicii
Fabricarea betoanelor
Betoanele se produc în instalații specializate(stații de betoane) ,pe sortimente (clase de betoane). Acest lucru se realizează pe baza rețetelor elaborate și verificate anterior, cu respectarea normativelor în vigoare.
Materiile prime utilizate sunt: ciment,agregate sortate,aditivi,apă.
Fiecare sortiment (clasă de betoane) se realizează prin dozarea specifică a materiilor prime componente și mixarea acestora în malaxorul stației. Acest lucru se reazlizează electronic, de computerul stației.
Este recomandat ca la realizarea structurilor de rezistență a construcțiilor să se utilizeze numai betoane fabricate în sistem industrial, în stații de betoane, din următoarele considerente:
1.Realizarea elementelor monolite din beton necesită turnarea întregii cantități necesare în stare proaspătă (practic turnare continuă) astfel încât , la final, elementul să nu prezinte întreruperi, rosturi, segregări , deci să corespundă calitativ.
2.Producerea betonului în sistem industrial pe bază de rețetă asigură respectarea clasei pentru întreaga cantitate necesară realizării unui element de rezistență - foarte important pentru îndeplinirea cerinței de calitate.
3.Costul pentru un metru cub de beton produs industrial este mai mic decât dacă acesta ar fi produs artizanal la șantier, în minibetoniere
4.Producerea artizanală a betonului pe șantiere(după priceperea meșterului) pe lângă costurile ridicate cu manopera și turnarea discontinuă a elementelor, nu prezintă nici o garanție a realizării clasei cerute datorită lipsei totale de control în dozarea corectă a materiilor prime componente.
Transportul Betonului
Transportul se face cu autospecializate de transport beton denumite și Autobetoniere. Acestea sunt echipate cu automalaxoare și asigură malaxarea betonului pe durata transportului ; astfel încât acesta ajunge la locul de turnare (șantier) în stare proaspătă și omogen.
Turnarea Betonului
Turnarea se poate face direct dacă condițiile de șantier permit acest lucru, sau folosind utilaje specializate, de la macarale dotate cu bene până la autopome de beton și pompe staționare.
Este important ca betonul să fie turnat așa cum este livrat de la stația de betoane, fără adaugare suplimentară de apă la șantier. Excedentul de apă duce la declasificarea (obținerea unei clase inferioare) betonului.
La punerea în operă betonul se vibrează cu vibratoare special pentru beton. Nevibrarea betonului proaspăt turnat poate avea consecințe defavorabile asupra elementelor turnate: de la segregări de suprafață până la compromiterea calității acestora.